De niet te onderschatten invloed van een fijne werkplek

Wanneer je naar een nieuwe baan solliciteert, is de kans groot dat je de functie en het bedrijf idealiseert. Maar wanneer je eenmaal binnen bent, zul je vanzelf ontdekken dat er ook nadelen aan jouw nieuwe werk kleven. Misschien bemerk je fricties tussen collega’s, blijkt die dagelijkse rit toch best lang, of is jouw werkplek niet comfortabel.

Over dat laatste –de werkplek– kunnen we een artikel vol schrijven; en dat doen we hier dan ook. Je vindt hieronder tips voor wie naar een nieuwe baan solliciteert, maar ook voor wie al een tijdje op zijn of haar plek zit.

Waarom is een prettige werkplek belangrijk?

Je vraagt je misschien af waarom je zou moeten streven naar een prettige werkplek. Misschien heb je het idee dat je overal en altijd wel productief kunt zijn; desnoods met oordopjes in. Maar laten we wel zijn: iedereen heeft voorkeuren als het gaat om de inrichting en het comfort van de plek waar hij/zij acht uur per dag doorbrengt.

Een fijne werkplek stelt je in staat om geconcentreerd je werk te doen, geeft je meer werkplezier en dus motivatie, en maakt je productiever. Maar weinig mensen staan er bij stil dat de werkplek aan de basis van een succesvolle carrière staat. En helaas behoren daar ook sommige werkgevers toe.

Licht doet leven
Zonder licht is er geen leven op aarde. Licht dicteert ons dag- en nachtritme, onze stofwisseling en onze hormonenhuishouding. Een goede verlichting is daarom belangrijk op de werkplek, bij voorkeur door ramen. Is er niet voldoende daglicht, dan kan dit worden aangevuld met kunstlicht. Maar te veel daarvan is ook niet goed, omdat het reflecteert op schermen, bureaubladen en papieren. Het is wetenschappelijk bewezen dat veel daglicht op de werkplek zorgt voor een betere nachtrust en mensen tot meer lichaamsbeweging inspireert.

Opgeruimd staat netjes
Sommige mensen zeggen gewend te zijn aan een georganiseerde chaos, maar het is een feit dat rommelige bureaus onbewust voor stress zorgen. Zorg daarom voor een clean desk policy. Het liefst berg je losse papieren in laden op. Moet je ze tóch direct bij de hand (dus op het tafelblad) hebben, kies dan voor brievenbakjes. Daarmee hou je de papieren netjes op één plek en kun je ze ook enigszins sorteren, afhankelijk van het aantal bakjes.

Hygiëne en geur
Opgeruimd is één ding, maar je werkplek dient ook schoon te zijn. Stel je voor dat je bureaublad vol met stof ligt of dat er een vervelend luchtje hangt. Regelmatige schoonmaak, het liefst ná werktijd, en eventueel een geurverspreider kunnen een bedompte ruimte een ware facelift geven. We zouden er bijna een aparte categorie voor kunnen maken, maar planten en bloemen dragen ook bij aan het welzijn op kantoor.

Vrij om te bewegen
De manier waarop de ruimte is ingedeeld, draagt ook bij aan je comfort. Heb je bijvoorbeeld voldoende ruimte om je te bewegen of zit je met een elleboog tegen de muur gedrukt? Deel je met drie collega’s een eiland of is er meer ruimte voorhanden? Krijg je een eigen kantoortje of deel je de werkvloer? Hierin kunnen smaken enigszins verschillen, dus jij zult het beste aanvoelen wat jou productief maakt en wat je werkplezier vergroot.

Rust en kalmte
Vooral wanneer je gefocust werk moet doen, is het prettig als het rustig op jouw afdeling is. Schaterlachende collega’s en luidruchtige telefoongesprekken dragen dan niet bij aan jouw concentratie. Natuurlijk is dit bij een callcenter minder erg dan in een accountantskantoor.

Al in dienst? Laat jouw ideeën horen

Wanneer je al (een tijdje) in dienst bent bij jouw werkgever, wordt jouw stem gewaardeerd en gehoord. Wees dus niet bang om te laten weten wat er beter kan. Wil je dat het rustiger wordt op de afdeling? Zie je liever een andere indeling? Gooi het eens in de groep en zorg ervoor dat het een agendapunt bij een vergadering wordt.

Sollicitanten: vraag of je jouw toekomstige werkplek mag zien

Je ziet dat er heel wat elementen zijn die bepalen hoe comfortabel een werkplek is. Heb je al een baan en werkplek, kijk dan eens in hoeverre je bovenstaande bevindingen kunt toepassen op jouw werkplek. En zit je nog in het sollicitatieproces, vraag dan eens of je . Het tweede sollicitatiegesprek (het vervolggesprek), waarin praktische zaken én het loon worden besproken, is daar het beste moment voor.

Lees meer

Omscholen tot programmeur

Wie had dat durven denken: de nerds die vroeger met hun spelcomputers speelden en met programmeertalen speelden (terwijl vriendjes de geneugten van de puberteit ontdekten), zijn nu de helden van de arbeidsmarkt.

IT-specialisten zijn niet aan te slepen en hebben een gouden toekomst voor zich. Werkgevers buitelen om elkaar heen om programmeurs in te lijven, vaak al direct vanuit de schoolbanken. De verwachting is dat het overschot aan vacatures voor programmeurs in de komende jaren alleen maar toe gaat nemen.

Heb je een andere opleiding gevolgd, maar ben je gecharmeerd door de gunstige arbeidsvoorwaarden voor softwareontwikkelaars? Omscholen tot programmeur kan al in je vrije tijd. Er zijn genoeg anecdotes van hobbyisten die werden ‘ontdekt’ door recruiters en –ondanks beperkte ervaring– toch als programmeur aan de slag konden voor een nieuwe werkgever. (meer…)

Lees meer

Sollicitatie-etiquette: 5 do’s en don’ts

Als we in gezelschap eten, hebben we ons aan allerlei geschreven en ongeschreven regels te houden. En net zoals er voor het eten tafelmanieren gelden, bestaat er ook etiquette voor het solliciteren.

De vergelijking met maaltijden is een goede, want ook in sollicitatiegesprekken bestaan er zaken die echte afknappers voor de recruiter kunnen zijn, maar die meestal onbesproken blijven. Soms omdat ze simpelweg gênant zijn, maar meestal omdat het om randzaken gaat die er eigenlijk niet toe zouden moeten doen.

In deze blogpost zetten we de belangrijkste beleefdheidsregels en omgangsregels in sollicitatiegesprekken op een rij. Deze 5 aandachtspunten vertalen zich in do’s en don’ts die iedere sollicitant zou moeten kennen. (meer…)

Lees meer

bluffen sollicitatiegesprek

Bluffen tijdens een sollicitatiegesprek: hoe ver kun je gaan?

Er staat veel op het spel bij een sollicitatiegesprek. Een baan is zoveel meer dan een papiertje; het geeft richting aan jouw carrière en daarmee aan je leven, het zorgt voor een regelmatig inkomen en kan je zelfs voor levenslange vriendschappen opleveren. Geen wonder dat sollicitanten soms de neiging hebben om ‘er een schepje bovenop te doen’. Ze willen de best mogelijke indruk maken en zoeken daarbij het randje op.

In deze blogpost willen we het over bluffen hebben. Want dat liegen op je cv of tijdens een sollicitatiegesprek not done is hoeven we jou niet te vertellen. Maar hoe zit dat met lichtelijk overdrijven? Doet iedereen dat niet en verwachten recruiters eigenlijk niet anders? (meer…)

Lees meer

engels cv voorbeeld

Engelse cv-voorbeelden

Ga je de internationale arbeidsmarkt op? Of het nu een baan in het buitenland betreft of een vacature bij een multinational die ook in Nederland actief is, een Engels cv is een vereiste. Maar hoe ziet zo’n document er eigenlijk uit? Net als een Nederlands cv of toch anders? Met dit artikel bieden we je helderheid in de vorm van een Engels cv-voorbeeld. (meer…)

Lees meer

engels cv maken

Engels cv maken: zó doe je dat

Als een mooie baan in het buitenland lonkt, is de kans groot dat je moet solliciteren in het Engels. Een e-mail in die taal is dan nog maar een begin, want ook moet je een Engels cv maken en een sollicitatiegesprek in die taal voeren.

In dit artikel focussen we ons op dat cv in het Engels. We bekijken in hoeverre dat van een Nederlandstalig cv verschilt en laten je zien hoe je er zelf één opstelt. Maar om te beginnen stippen we nog even de verschillen tussen een cv en een resumé aan. (meer…)

Lees meer

werk vinden twitter

In 7 stappen werk vinden via Twitter

Dat de social media een steeds grotere invloed op ons leven hebben, zal niemand ontkennen. Als we met vrienden een avondje uit willen, spreken we een plaats en tijdstip af via WhatsApp. Vakantiefoto’s en kattenvideo’s bekijken we op Facebook en op Linkedin flirten we met potentiële werkgevers en klanten. Maar hoe zit dat eigenlijk met Twitter?

In deze blogpost leer je hoe mensen werk vinden via Twitter. We geven je praktische tips waarmee je jouw Twitter-account slimmer beheert en het juiste imago uitstraalt. Niet alleen maken we het makkelijker voor je om potentiële werkgevers te zoeken, ook ontdek je hoe ze vanzelf naar jou toe kunnen komen. (meer…)

Lees meer

banen meeste vakantiedagen

Vakgebieden en banen met de meeste vakantiedagen

Welke arbeidsvoorwaarden vind jij belangrijk? Voor veel mensen komt het salaris op de eerste plek en dat is logisch, want daar betalen we de rekeningen mee en kunnen we ons af en toe iets leuks mee veroorloven. Op een stevige tweede plek staat het aantal vrije dagen dat we bij een baan krijgen.

Voor een optimale balans tussen werk en privé zijn vakantiedagen heel belangrijk. Sterker nog: wanneer het om een verbetering van de arbeidsvoorwaarden gaat, verkiezen veel werknemers meer vakantiedagen boven meer loon. Mocht je zelf op zoek zijn naar een baan of nog studeren, dan is het interessant om te zien welke beroepsgroepen de meeste vakantiedagen genieten. In deze blogpost zetten we ze voor je op een rijtje. (meer…)

Lees meer